Tag archieven: Boxershort historie

Boxershorts geschiedenis

Boxershorts in de begintijd

Tegenwoordig zijn de meeste mannen het wel gewend om boxershorts te dragen, maar dit is wel eens anders geweest. Vroeger droegen mannen hele andere soort onderbroeken, tot in de jaren 30 de boxershort geïntroduceerd werd. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de boxershort, die in de jaren 30 voor het eerst op de markt kwam en langzaam maar zeker populairder werd? Lees dan meer over de geschiedenis van deze onderbroekensoort in dit artikel.

 

De eerste boxershorts: heel anders dan nu

De meeste boxershorts die nu verkocht en gedragen worden, zijn strakkere modellen die nauw aansluiten op de billen en de benen. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar de boxershorts van vroeger zagen er heel anders uit. Pas in de jaren 90 gingen we de strakkere boxershorts dragen en tot die tijd droegen de meeste mannen wat lossere modellen.

 

De eerste boxershort werd in het jaar 1925 ontworpen door Jacob Golomb. De onderbroek had elastische taillebanden en dit betekende dat de oncomfortabele leren riemen van de oudere boxershorts eindelijk vervangen konden worden. De eerste boxershort was dus niet strak, maar had wel een strakke band van elastiek om de onderbroek op zijn plek te houden.

 

De populariteit van de boxershort: steeds op en af

De boxershort is niet altijd even populair geweest sinds de introductie van deze onderbroek in de jaren 30. In de jaren 30 was de boxershort bijvoorbeeld erg populair, maar in de jaren 40 werden de kortere onderbroeken juist weer wat populairder. Na de Tweede Wereldoorlog bleven beide soorten ondergoed populair, net zoals nu het geval is.

Brunotti boxershorts 2-pack flowers
Brunotti boxershorts 2-pack flowers

Vanaf het jaar 1985 kreeg de boxershort een extra populariteits boost door toedoen van het Engelse model en muzikant Nick Kamen. Deze knappe man speelde de hoofdrol in een reclame van Levi’s, die zich afspeelde in een typische jaren 50 wasserette. In de commercial kleedt de man zich uit, waarna hij in vol ornaat in witte boxershort te bewonderen is. De reclame ging om de Levi’s spijkerbroek, maar zorgde er uiteindelijk voor dat ook de (witte) boxer een flinke boost in populariteit kreeg.

 

1990 tot nu: steeds meer verschillende soorten boxershorts

De klassieke boxershorts worden eigenlijk niet meer veel gedragen, maar er zijn wel steeds meer soorten boxershorts voor teruggekomen. In de jaren 90 werd bijvoorbeeld een nieuw soort boxershort ontwikkeld, die de naam ‘boxer briefs’ kreeg. Het gaat om een combinatie tussen de boxershort en de briefs, die sinds de introductie van het ondergoed erg veel verkocht is en nog altijd veel verkocht wordt.

 

De moderne en strakke boxershorts die nu voornamelijk verkocht worden, zijn voornamelijk gemaakt van synthetische materialen. Door deze zachte materialen zitten de boxershorts altijd lekker en dat terwijl de klassieke boxershort van de jaren 30 nog wel eens flink kon jeuken of af kon knellen. Geen stijve onderbroek meer die eigenlijk helemaal niet lekker zit onder een broek en die niet bepaald elastisch is, maar een strak en elastisch model dat lekker flexibel meebeweegt als je gaat zitten, loopt of rent.